Absalon Kopenhagen - volkshuis voor de stad

Absalon Kopenhagen - volkshuis voor de stad

Folkshuset Absalon - Kopenhagen

Folkshuset Absalon - Kopenhagen

Historische gebouwen nieuw leven in blazen. Op zo’n manier dat de hele stad ervan profiteert. Je zou zeggen simpel, want dat willen we toch allemaal? Maar de financiële praktijk is weerbarstig.

Een logische dynamiek: als je diepe zakken nodig hebt om je monument te verbouwen en langlopende huurcontracten af te sluiten, dan krijg je sportscholen, supermarkten en internationale ketens.

Hoe het anders kan, laat echtpaar Lennart en Suzanne Lajboschitz zien in Kopenhagen. Ze kochten in Vesterbro een verlaten Volkskerk uit de jaren ’30 en besloten deze waardevol te maken voor de gemeenschap. Van volkskerk naar volkshuis.

Vernoemd naar de bisschop die ooit in een ver verleden Kopenhagen zou hebben gesticht: Absalon.

Belangrijk detail: geld geen bezwaar. Het echtpaar Lajboschitz zijn de oprichters van Flying Tiger, de winkelketen die sinds 1995 1000 vestigingen heeft geopend wereldwijd. Ja, als multimiljonair kun je iets teruggeven aan je eigen community. Maar hoe geweldig is het, als mensen dat dan ook daadwerkelijk doen?

De Lajboschitz-visie is helder: levende locaties maken levende steden. Absalon is dan ook een oprecht levende locatie. Een open huis waar iedereen met elkaar in contact kan komen. Vrij van politiek, religie of overheidsfinanciering. 

Je kunt er pingpongen, vergaderen, lessen volgen, je baby dopen, backgammon spelen, of aanschuiven aan één van de lange tafels bij een community diner. Elke avond wordt er gekookt voor 200 mensen. Je kunt niet reserveren, er is geen bediening aan tafel en iedereen moet zijn gerechten uit de keuken halen. De kerk zit avond aan avond vol.

Wat gunnen we elke buurt een plek zoals Absalon. Aan de gebouwen zal het niet liggen. Die zijn er volop. Overal, in alle wijken, van alle steden. En wat betreft weldoenerschap: dat kan vele vormen aannemen. Van particulier initiatief en collectief coöperatief, tot zelfs commercieel, als bedrijven het belang van gemeenschapsrendement doelbewust gaan meenemen in hun strategie.  

Niet alleen financiële winst, maar óók community return on investment. Niet voor niets won Absalon al meerdere prijzen en noemde de New York Times de locatie als must see in Kopenhagen.

Lees hier meer over Absalon:

https://absaloncph.dk/

Vorige
Volgende